Siirry suoraan sisältöön
Home » Doulaus

Doulaus

Toimin doulana Satakunnan alueella niin sairaala- kuin kotisynnytyksissäkin. Sertifioitumiseeni asti (3/2023) doulapalveluni on hinnoiteltu opiskelijahinnoin.

Raskausaikana kuljen rinnallasi kohti synnytystä. Autan sinua pohtimaan suhdettasi synnyttämiseen, syntymään ja omaan kehoosi synnytyksessä. Tarjoan tietoa erilaisista tavoista lievittää kipua lääkkeettömästi ja voimme yhdessä harjoitella esimerkiksi erilaisia tapoja liikkua synnytyksen aikana, mitkä voivat auttaa synnytyksen etenemisessä. Koulutetun hierojan ammattitaidollani autan sinua tarvittaessa kehon kireyksien ja kipujen hoitamisessa. Haluan auttaa sinua löytämään tarpeellisen tiedon synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyen, jotta voit tehdä sinulle sopivia valintoja. Koen, että suurin tehtäväni on raskausaikana auttaa sinua löytämään luottamus omaan kehoosi ja mieleesi.

Synnytyksessä toimin tiiminä sinun ja mahdollisen puolisosi kanssa. Autan puolisoasi tukemaan sinua erilaisin tavoin. Kun olen synnytyksessä mukana, sinun kanssasi on koko ajan jompikumpi synnytystiimistäsi, mikä antaa myös puolisollesi mahdollisuuden hengähtää. Minä voin helpottaa kipuasi synnytyksen aikana esimerkiksi hieromalla ja silittämällä, käyttämällä qua sha:ta ja painelemalla akupisteitä.

Synnytyksen jälkeen olen sinun tukenasi muutaman tunnin. Olen myös tavoitettavissa ja tukenasi puhelimitse tai sähköpostitse kotikäyntiin asti synnytyksen jälkeen.

Kuulun Suomen Doulat ry:n ja olen sitoutunut noudattamaan heidän asettamaansa doulan toimenkuvaa.

Mikä doula on?

Doula on synnytystukihenkilö, joka antaa henkistä ja fyysistä tukea synnyttäjälle sekä mahdolliselle tukihenkilölle raskausaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen. Doula myös jakaa tietoa muun muassa liittyen synnytykseen valmistautumiseen, synnytyksen fysiologiaan ja synnytyksen jälkeiseen aikaan. Doula ei ole suojattu nimike, joten kuka vain voi kutsua itseään doulaksi. Suomessa doulien sertifiointikoulutuksia järjestää Doula-Akatemia ja Doules.

Miten minä doulana olen avuksi?

Raskausaikana

Tuen sinua synnytykseen valmistautumisessa ja voit puhua minulle ajatuksista tai mahdollisista huolista liittyen raskauteen, synnytykseen tai post-partum aikaan. Jaan sinulle tietoa liittyen synnytykseen ja vinkkaan kirjoista, jotka voisivat sopia sinulle luettavaksi. Jos en tiedä jotain asiaa, mikä sinua pohdituttaa, selvitän sinulle ammattilaisen, jolta voisit saada parhaan avun asiasi suhteen.

Synnytyksessä

Synnytyksessä toimin sinun tukenasi ja kannattelijanasi. Autan mahdollista puolisoasi tai muuta tukihenkilöä tukemaan sinua. Synnytyksessä huolehdin sinusta, silitän, hieron, käytän akupainantaa, huolehdin siitä, että saat ravintoa ja juotavaa, ylipäänsä olen läsnä koko synnytyksen ajan. Osaan myös jättäytyä taka-alalle, jos sitä toivot.

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen olen sinun tukenasi 1–2 tuntia synnytyssalissa, jos toivot sitä. Olen myös puhelimitse tai sähköpostitse tavoitettavissa myös synnytyksen jälkeen aina kotikäyntiin asti. Tulen kotikäynnille sovitusti noin 2–8 viikon kuluttua synnytyksestä. Kotikäynnillä käymme vielä läpi synnytystä ja synnytyksen jälkeistä aikaa. Kotikäyntiä varten ei tarvitse valmistautua mitenkään, minä tuon mukanani kahvipullat ja keitän tarvittaessa kahvit/teet ja vien lähtiessäni roskat.

Doulapaketteja voidaan räätälöidä synnyttäjän tarpeita vastaaviksi. Doulapakettien maksut voi myös suorittaa joustavasti erissä. Sertifioitumiseeni asti (3/2023) doulapalveluni saa opiskelijahinnoin. Doulaan Satakunnan alueella sairaalasynnytyksissä Satasairaalassa ja kätilöavusteisissa kotisynnytyksissä.