Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Lääkkeetön kivunlievitys synnytyksessä

Lääkkeetön kivunlievitys synnytyksessä

Lääkkeettömään kivunlievitykseen kannattaa tutustua, vaikka suunnittelisi käyttävänsä lääkkeellistä kivunlievitystä synnytyksessä.

Miksi näin?

On esimerkiksi tilanteita, jolloin lääkkeellistä kivunlievitystä ei voi vielä saada. Synnytys voi olla esimerkiksi niin aluillaan, että lääkkeellisten kivunlievityskeinojen käytön mahdollisuudet ovat rajallisia. Tai synnytys voi olla jo niin pitkällä, ettei esimerkiksi epiduraalia ole enää mahdollisuutta saada.  On hyvä huomioida, että lääkkeillä on aina omat sivuvaikutuksensa, joihin kannattaa tutustua jo ennen synnytystä, jotta on tietoinen sivuvaikutuksista ennen kuin tekee kivunlievitykseen liittyviä valintoja. Lääkkeettömän kivunlievityksen etu on se, että useat keinot ovat sellaisia, jotka on saatavilla helposti. Hengitys, ääni ja liike ovat sinussa itsessäsi, et tarvitse välineitä. Kosketus ja läheisyys ei myöskään vaadi mitään hankintoja, eivätkä ole paikkaan sidottuja toisin kuin lääkkeet.

Lääkkeettömään kivunlievityksen kannattaa tutustua myös siksi, että käyttämällä lääkkeetöntä kivunlievitystä helpotat oloasi ennen sairaalaan siirtymistä, jos sairaala on se paikka, jossa olet päättänyt synnyttää.  On hyvä muistaa, että lääkkeetön kivunlievitys nimenomaan lievittää kipua, se ei ole lupaus kivun poistamisesta. Kuten ei kaikissa tapauksissa lääkkeellinenkään kivunlievitys ole.

Asenne synnytyskipua kohtaan.  Yksi lääkkeettömän kivunlievityksen keino on oma asenne ja ajatusmaailma synnytyskipua kohtaan. Näetkö synnytyskivun kärsimyksenä, joka pitää saada pois vai hyvänä asiana, joka kertoo synnytyksen etenevän? Kertooko kipu siitä, että joku on hätänä vai mahdollisesti siitä, että kehosi toimii hienosti, juuri niin kuin pitääkin. Työskenteleekö kehosi kivun kanssa vai taisteleeko se sitä vastaan?

Hengitys. Hengityksen avulla voit rauhoittaa hermostoasi. Esimerkiksi pitkä uloshengitys aktivoi hermostoasi, jolloin kehon on helpompi rentoutua. Hengitys auttaa ankkuroitumaan meneillään olevaan hetkeen. Voit suunnata hengityksesi supistuksen aikana kohtuusi ja vauvallesi tai hengittää mielessäsi sinne, missä kipu tuntuu tai sinne mihin haluat saada tilaa. Hengitystä voi rauhoittaa myös käyttämällä ääntä hengityksen tukena. Matalat vokaalit (A, O, U, MMM-äänne) uloshengityksen aikana rentouttaa leuan ja kurkunpään aluetta, minkä seurauksena lantion alue pääsee myös rentoutumaan.  Koko synnytyksen aikana on tärkeää pyrkiä pitämään kasvojen alue mahdollisimman rentona ja leuka vapaana. Tällöin lantion seutu pysyy rennompana ja kohtu pääsee työskentelemään paremmin.  Voit myös käyttää kokonaisia sanoja uloshengityksen aikana.  Äänen käyttäminen uloshengityksen aikana pidentää uloshengitystäsi tilanteissa, joissa hengitys saattaa jäädä pinnalliseksi. Muistathan käyttää mahdollisimman matalaa, rauhallista ääntä. Voit myös pyytää kumppaniasi tai tukihenkilöäsi käyttämään ääntään kanssasi, se voi auttaa sinua rentoutumaan ja käyttämään ääntäsi paremmin. Äänenkäyttöä ja hengitystä kannattaa harjoitella jo ennen synnytystä, tällöin se ei tunnu vieraalta ja äänenkäyttöön on tottunut, kun itse synnytys alkaa.

Liikkuminen. Liike ja niihin asentoihin hakeutuminen, joihin keho sinua kutsuu, lievittää kipua.  Paikallaan makaaminen tai istuminen vahvistaa usein supistuksen tuntumista ja voi joistakin synnyttäjistä tuntua täysin sietämättömiltä. Joten liiku, heijaa lantiota, kyykkää tai istu jumppapallon ja pyöritä lantiotasi. Kaikenlainen liike lantion seudulle auttaa vauvaa laskeutumaan ja lantiota rentoutumaan.  Liiku siten kuin itsestäsi tuntuu hyvältä, unohda se, miltä liike saattaa näyttää.

Kosketus ja läheisyys. Kosketus lisää oksitosiinin tuotantoa, joka on tarpeellista synnytyksen etenemisen kannalta. Oksitosiini vahvistaa kohdun supistelua ja samalla toimii kehon omana kivunlievittäjänä. Oksitosiini on hormoni, jota erittyy esimerkiksi silloin, kun rakastelee tai saa orgasmin. Kosketuksen tulee olla sellaista, mikä tuntuu sinusta hyvältä. Hively, silitys, halaaminen, akupisteiden painaminen, kaikenlainen kosketus on sallittua, sen rajoissa, mikä tuntuu hyvältä.

Lämpö tai kylmä.  Useat saavat helpotusta supistusten aikana lämmöstä alavatsan, alaselän, reisien tai alapään alueella. Lämpöä saa esimerkiksi lämmitettävistä kaurapusseista, geelipusseista tai suoraan vedestä, esimerkiksi suihkua käyttäen.  Jotkut saattavat nauttia kylmäpussista alaselällä supistusten aikana, tai kylmä kääre voi tuntua hyvältä esimerkiksi otsalla tai hartioilla, esimerkiksi ponnistusvaiheessa.

Vesi. Lämpimällä suihkulla voi tosiaan lievittää kipua suihkuttamalla itseään alaselän, vatsan tai reisien alueelle. Suihkua voi hyödyntää myös ammeessa. Synnytyssairaaloissa on usein mahdollisuus päästä avautumisvaiheessa ammeeseen ja suurimmassa osassa synnytyssairaaloita on mahdollisuus myös synnyttää veteen. Ammeessa oleminen mahdollistaa hyvin kehon kevyen liikuttamisen, rentouttaa ja pehmentää kudoksia. Ollessasi ammeessa on hyvä huolehtia siitä, että ammeen veden lämpötila pysyy 32–35 välillä. Liian kuuma vesi nostaa kehosi lämpötilaa ja saattaa alkaa väsyttää kehoasi.  Vedessä ollessa on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että juo riittävästi nesteitä.  Vedessä ollessa myös muiden kivunlievityskeinojen käyttö on mahdollista. Sinua voidaan esimerkiksi hieroa, akupisteitäsi voidaan painaa ja joissain synnytyssairaaloissa ilokaasun käyttö on mahdollista ammeessa ollessa.

Ympäristön äänet. Voit pohtia, mistä äänistä sinä pidät. Onko sinulla jokin tietty musiikki, joka rentouttaa sinua arjessa? Tai saa energiasi ylös, kun sitä tarvitset?  Voit rakentaa useammankin soittolistan itsellesi tilanteisiin, joissa sinun tarvitsee päästä uppoutumaan omaan kuplaasi ja rentoutumaan tai saa sinut hyvälle mielelle ja hassuttelemaan. Vai pidätkö mahdollisesti siitä, että on hiljaista ja saat olla rauhassa ilman ylimääräisiä ääniä?  Jos synnytät sairaalassa, kannattaa synnytyskassiin pakata mukaan oma kaiutin.

Tuoksut. Tutut ja turvalliset tuoksut voivat auttaa tekemään tilasta turvallisen tuntuisen synnyttää. Vaatteet, jotka tuoksuvat kodilta tai omalta läheiseltä ihmiseltä, eteeriset öljyt ynnä muut. Mikä tuoksu tuo sinulle turvaa tai hyvää oloa? Tiesithän myös, että halutessasi saat pitää omia vaatteitasi koko synnytyksen ajan, myös sairaalassa ollessasi.

Gua Sha- hieronta. Gua Sha on peräisin kiinalaisesta lääketieteestä ja tarkoittaa raapia siniseksi. Guashaamiseen voi käyttää gua sha- kampaa tai esimerkiksi hillopurkin kantta. Kammalla ”kammataan” ihoa, mikä rentouttaa kehoa ja nostattaa kehon omia oksitosiinitasoja.  Kammata voi vaatteen läpi tai paljaalle iholle öljyn kanssa.  On hyvä huomata, että gua sha- hieronnan jälkeen ihosi saattaa punoittaa tai näyttää mustelmaiselta, se ei ole vaarallista.  

Akupainanta. Akupainantaa voi tehdä kuka vain. Akupisteitä voi painaa sormilla, käsillä tai siihen tarkoitetulla puikolla. Doulat tuntevat usein hyvin akupisteet, joita synnytyksen aikana voi painaa. Pisteiden paikkoja ja niiden painamista voi opiskella hyvin ennen synnytystä esimerkiksi doulan tai kätilön avulla synnytysvalmennuksessa.

Akupunktio. Akupunktiota voi myös käyttää kivunlievityksessä. Moni sairaaloissa työskentelevä kätilö on koulutettu akupunktion käyttöön synnytyksessä.

Aqua-rakkulat. Aqua-rakkulat ovat tislattua vettä, jonka kätilö pistää neulalla alaselän tai -vatsan ihon alle.  Aqua-rakkuloiden laittaminen aiheuttaa jonkin verran kipua. Aqua-rakkuloiden vaikutus kestää yleensä puolesta tunnista muutamaan tuntiin.

TENS-laite. TENS on lyhenne sanoista Transcutaneous electrical nerve stimulation. TENS-laitteen toiminta perustuu aivoon kulkeutuvien kipuviestien häiritsemiseen ja joillain se lisää myös endorfiinintuotantoa. Monille laitteen vaikutus on psykologinen – on tunne jonkinaisteisesta hallinnasta, kun voi painaa nappia aina supistuksen alkaessa. Joskus TENS-laitteen käyttö saattaa häiritä sairaalaan sydänääniseurantaa. TENSiä voi käyttää synnytyksen alusta loppuun. TENS lievittää myös mahdollisten jälkisupistusten aiheuttamaa kipua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *