Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Miksi doula kannattaa ottaa mukaan synnytykseen?

Miksi doula kannattaa ottaa mukaan synnytykseen?

Doulan läsnäolo synnytyksessä muun muassa vähentää riskiä sektiosynnytykseen, vähentää tarvetta epiduraali-puudutukselle ja parantaa synnytyskokemusta. Doula kulkee sinun ja mahdollisen puolisosi rinnalla raskausaikana, valmistautuen yhdessä lähestyvään synnytykseen.

Doulan kanssa voi käydä läpi ja harjoitella ennen synnytystä erilaisia lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Kun keinot ovat jo ennen synnytystä tuttuja, niitä on helpompi ottaa käytäntöön synnytyksen alkaessa.  Doula auttaa sinua valmistautumaan synnytykseen henkisellä tasolla. Doulan kanssa voit pohtia omaa synnytystahtoasi ja sitä, mikä on sinulle tärkeää synnytyksessä.

Koska doula tuntee sinut jo raskausajalta ja on käynyt läpi kanssasi sinun ajatuksesi synnytyksestä, hän on sinulle tuttu ja turvallinen henkilö muuten mahdollisesti vieraassa synnytysympäristössä. Synnytät sitten kotona, sairaalassa tai muussa valitsemassasi paikassa, doula on kanssasi koko synnytyksen ajan, kun taas esimerkiksi sairaaloissa kätilöillä voi olla useampi synnyttäjä tuettavanaan, jolloin he eivät voi olla jatkuvasti tukenasi. Doula tukee myös mahdollista puolisoasi tai muuta tukihenkilöä. Doula esimerkiksi antaa heille tilaisuuksia levätä ja voi vinkata heille, miten he voisivat auttaa ja tukea sinua synnytyksen aikana. Jos synnytät yksin doula on kanssasi, kannattelemassa, tukemassa ja tuomassa turvaa.

Minun ajatukseni on, että synnyttäessäsi sairaalassa doula toimii tarvittaessa ikään kuin siltana sinun ja sairaalan henkilökunnan välillä. Muistuttaa sinua oikeuksistasi synnyttäjänä ja auttaa sinua saamaan sen tiedon, mitä tarvitset, kun teet päätöksiä synnytyksesi aikana. Doula ei puhu tai tee päätöksiä puolestasi, vaan tukee sinua niissä asioissa, jotka ovat sinulle tärkeitä ja auttaa tarvittaessa sanoittamaan kanssasi tahtoasi sairaalan henkilökunnalle.

Minusta doulan tärkein tehtävä on suojella sinun synnytyskuplaasi. Sitä, että sinä saat vaipua omaan voimaasi ja sulkea ulkomaailman ympäriltäsi mahdollisimman tehokkaasti. Haluan olla doulana luomassa sinulle sellaista turvallista tilaa, jossa voit vapaasti päästää irti kontrollista ja antautua synnytyksen voimalle.  Minä luotan sinun voimaasi synnyttää.

Linkkejä tutkimuksiin liittyen doulan hyötyyn synnytyksessä

Women’s Perceptions of Their Doula Support:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1804309/#citeref4

Impact of Doulas on Healthy Birth Outcomes:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3647727/#jpe.1058-1243.22.1.49.bib013

Potential benefits of increased access to doula support during childbirth:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5538578/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *